Regulamin Programu Poleceń
Wersja 2026-11-05 — obowiązuje od 5 listopada 2026
Każdy partner akceptuje tę wersję regulaminu przy przystąpieniu; zapisujemy wersję, czas akceptacji oraz skrót (hash) treści jako dowód.
§1. Organizator i właściciel aplikacji
Organizatorem Programu Poleceń (dalej: „Program”), stroną umowy z partnerem i płatnikiem prowizji jest ULhub sp. z o.o., ul. Pamiątkowa 2/18, 61-512 Poznań, NIP 7831935926, KRS 0001191282, REGON 542561523, sąd rejestrowy: Sąd Rejonowy Poznań – Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, kapitał zakładowy 5 000,00 zł (dalej: „Organizator”).
Właścicielem aplikacji „Czy to mi pasuje?” jest Fundacja Promocji Badań nad Węchem i AI. Organizator obsługuje Program na zlecenie właściciela aplikacji. Obsługa aplikacji przez Organizatora nie oznacza, że właściciel aplikacji staje się właścicielem danych Programu ani że Organizator jest właścicielem aplikacji.
Kontakt w sprawach Programu, reklamacji i danych: [email protected].
§2. Uczestnicy
Partnerem może zostać pełnoletnia osoba posiadająca konto w aplikacji „Czy to mi pasuje?”, która dobrowolnie przystąpi do Programu i zaakceptuje niniejszy regulamin.
Posiadanie konta w aplikacji nie jest równoznaczne z uczestnictwem w Programie — przystąpienie jest odrębną, dobrowolną czynnością.
§3. Bezpłatne przystąpienie
Udział w Programie jest bezpłatny. Nie wymaga abonamentu, zakupu ani żadnej opłaty. Program jest jednopoziomowy — nie ma rang, poziomów, struktur wielopoziomowych (MLM), konkursów ani prowizji za pozyskanie kolejnych partnerów.
§4. Przypisanie poleconej osoby
Partner otrzymuje unikalny kod oraz link polecający. Kod nie zawiera danych osobowych.
Przypisanie poleconej osoby do partnera następuje wyłącznie w chwili założenia nowego konta — gdy osoba rejestruje się z linku partnera albo samodzielnie wpisze jego kod w polu „Kod polecający”. Zapisujemy partnera oraz czas przypisania.
Przypisanie nie wygasa po 30 dniach ani po innym okresie. Nie stosujemy plików cookie afiliacyjnych, śledzenia powrotów ani profilowania urządzeń (fingerprintingu).
Istniejące konto nie otrzymuje partnera wstecz. Wejście z innego linku nie nadpisuje istniejącego przypisania. Kod podany w koszyku lub przy płatności nie zmienia przypisania.
Niedozwolone jest samopolecenie (przypisanie własnego konta do siebie). Takie przypisania i wynikające z nich prowizje nie są uznawane.
§5. Podstawa i stawka prowizji
Prowizja wynosi 25% podstawy i jest naliczana od pierwszego oraz każdego kolejnego kwalifikowanego zakupu poleconej osoby.
Zakup kwalifikowany to zakup pakietu opłacony i niezwrócony. Prowizji nie naliczamy za: samo kliknięcie w link, samą rejestrację, darmowe sprawdzenia, bonusy, kredyty dodane ręcznie, zamówienia nieopłacone lub o zerowej wartości, samopolecenie oraz pozyskanie partnera.
Podstawą prowizji jest kwota rzeczywiście zapłacona pomniejszona o należny podatek VAT. Organizator korzysta ze zwolnienia podmiotowego z VAT (art. 113 ust. 1 ustawy o VAT — nieprzekroczony próg), więc należny VAT wynosi 0, a podstawa równa się pełnej zapłaconej kwocie. Nie odejmujemy opłat operatora płatności, kosztów AI ani hostingu.
Prowizję zaokrąglamy metodą „w górę od połowy” (HALF_UP) osobno dla każdego zamówienia, w groszach (lub odpowiedniej jednostce podrzędnej waluty). Klient płaci zwykłą cenę — polecenie nie zmienia ceny.
§6. Waluty
Zakupy mogą być rozliczane w złotych (PLN), dolarach (USD) lub koronach czeskich (CZK). Prowizję naliczamy i przechowujemy w walucie zamówienia; nie sumujemy różnych walut.
Jeśli do wypłaty potrzebne jest przeliczenie na złote, utrwalamy użyty kurs, jego datę i źródło. Po utrwaleniu nie przeliczamy prowizji ponownie. Do czasu ustalenia kursu prowizja w obcej walucie pozostaje do uzupełnienia i nie blokuje innych rozliczeń.
§7. Zwroty, obciążenia zwrotne i spory
Zwrot pełny lub częściowy odpowiednio koryguje prowizję. Korekta liczona jest od pozostałej podstawy po zwrocie; przy pełnym zwrocie prowizja wynosi 0.
Zgłoszony spór lub obciążenie zwrotne wstrzymuje prowizję do czasu rozstrzygnięcia. Prowizji nie odejmujemy dwukrotnie za to samo zdarzenie.
Jeśli korekta następuje po wypłacie, zapisujemy ją jako osobny wpis rozliczeniowy — nie zmieniamy wstecz historii wypłat.
§8. Dojrzewanie, próg i terminy wypłat
Prowizję zatwierdzamy po 30 dniach od potwierdzonej płatności.
Próg wypłaty wynosi co najmniej 50,00 zł zatwierdzonych prowizji oraz uzupełnione dane do wypłaty.
Sesję wypłat przeprowadzamy 15. dnia miesiąca i obejmuje ona prowizje dojrzałe do końca dnia poprzedzającego (14. dnia, czas Europe/Warsaw). Jeśli 15. dzień wypada w dzień wolny, sesja odbywa się w najbliższym dniu roboczym.
Jeśli saldo jest niższe niż próg, środki pozostają na saldzie partnera i przechodzą na kolejny miesiąc. Na starcie Programu wypłaty realizujemy ręcznym przelewem bankowym.
§9. Dane do wypłaty i dokumenty
Do realizacji wypłaty partner podaje dane niezbędne do przelewu (odbiorca i numer rachunku). Eksport zestawienia do wypłaty nie jest wypłatą — status „Wypłacono” nadajemy dopiero po potwierdzonym przelewie (z datą i referencją).
§10. Zasady uczciwej promocji
Promując aplikację, partner wyraźnie oznacza przekaz jako reklamę lub materiał partnerski. Zakazany jest spam, wprowadzanie w błąd oraz podszywanie się pod aplikację lub Organizatora.
Zakazane jest samopolecenie oraz sztuczne generowanie zakupów wyłącznie w celu uzyskania prowizji.
§11. Reklamacje
Reklamacje dotyczące Programu można składać na adres [email protected]. Odpowiadamy w terminie do 14 dni.
§12. Zakończenie udziału
Partner może zrezygnować z udziału w każdej chwili. Organizator może wypowiedzieć udział z zachowaniem 30-dniowego okresu, a ze skutkiem natychmiastowym wyłącznie z ważnej przyczyny (np. nadużycie, naruszenie regulaminu).
Zamówienia kwalifikowane przyjęte przed zakończeniem udziału są nadal rozliczane na dotychczasowych zasadach. Przy zakończeniu udziału rozliczamy również należności końcowe poniżej progu.
Partner może w ustawieniach wyłączyć przyszłe przypisywanie nowych poleceń — nie kasuje to wcześniej nabytych należności.
§13. Zmiany regulaminu
O zmianach regulaminu informujemy z 30-dniowym wyprzedzeniem na trwałym nośniku (np. wiadomością e-mail lub w panelu). Zmiany nie działają wstecz wobec już naliczonych prowizji.
§14. Prawa ustawowe
Niniejszy regulamin nie ogranicza bezwzględnie obowiązujących praw uczestnika wynikających z przepisów prawa.